Finnen gebruiken nieuwe methode om geluid windmolen te meten

maandag 25 mei 2015 | 4 Reacties


Een groep wetenschappers van de technische universiteit in het Finse Lappeenranta gaat nieuwe methodes gebruiken in een onderzoek naar geluidsoverlast van windmolens.


Het doel is om de komende twee jaar in rol te kruipen van omwonenden van windmolens en de de overlastgevende onderdelen te identificeren.
De onderzoekers gaan statistische modellen combineren met onderzoek naar hoe mensen geluid ervaren.
Wetenschapper Pertti Kolari haalt aan dat in de praktijk het erg moeilijk is om de ervaringen met windturbines van mensen te documenteren. “In eerder onderzoek hebben we gevraagd aan mensen om een dagboek bij te houden, maar het bleek een onpraktische manier om informatie te verzamelen”, aldus Kolari.
Volgens collega Janhunen is er objectieve informatie nodig op de geluiden die windmolens produceren en hoe mensen die ervaren. Hij benadrukt wel dat deze resultaten niet direct van toepassing zijn op andere culturen en landen. Zo is men in Finland gewend aan veel stilte.

Bron: link

4 Reacties voor "Finnen gebruiken nieuwe methode om geluid windmolen te meten"

  1. Henk Daalder Pak de Wind zegt:

    Hoe mensen geluid van windmolens ervaren wordt vooral bepaald door hun gevoeligheid voor anti windmolens propaganda, en of ze zelf eigenaar zijn.
    Iemand die zijn eigen stroom opwekt, met een eigen stukje windmolens, prikt de leugens van de anti propaganda zo door.

    In de echte praktijk maken de strenge bouwregels in Nederland het onmogelijk dat windmolens overlast veroorzaken.
    En Finland is zo dun bevolkt, dat windmolens gemakkelijk heel ver van woningen gebouwd worden.

  2. Mirjam Goudriaan zegt:

    Meneer Henk Daalder weer... in Nederland strenge bouwregels? Het RIVM heeft een richtlijn vastgesteld die het mogelijk maakt een windturbine van 200 meter op 500 meter vanaf een woning te plaatsen. Geluidsnorm is nu een JAARgemiddelde, hoe kan je daar iets mee? Stel je voor: 200 op de snelweg, "maar agent, gisteren stond deze auto stil, dus gemiddeld rij ik 100" Idioot toch? Ik wek graag eigen stroom op, Henk, met zonnepanelen. Dan kunnen de vleermuizen voor mijn woning vliegen net zoals al die vogels, wek ik stroom op die ik zelf gebruik, geen geluidsoverlast, geen slagschaduw, geen gevaar voor vallende wieken of afvliegend ijs, geen risico waarde daling woning, geen malende wieken die het stille landschap veranderen in een industriegebied etc. etc. En inderdaad: geen gezondheidsrisico's! Dus... weg met die subsidie verslindende windturbines en kom maar op met de zon!

  3. Row zegt:

    @Henk Daalder, van alle mensen die zich met windmolens bemoeien, ben jij toch wel nummer 1 voor wat betreft dom gelul.

    Wat ik me altijd afvraag is waarom er zoveel clubjes zijn die windmolens propageren.... die clubjes hebben niets met het milieu.
    Waarom niet andere groene energie zoals zonne-energie propageren? Juist ja ... omdat het jullie zakken niet vult!

  4. Anoniem zegt:

    Daar hebben we gekke Henkie weer ... ongeinformeerd, dom en denkt alleen aan z'n eigen portemonee ...
    Klap met de wiek gekregen denk ik altijd weer als ik z'n naam zie ...

Wat vindt u van dit nieuws?

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

Nieuwsbrief

Populair nieuws

Tag Cloud

Recent Nieuws