Verkiezingen: Windmolens? Stem voor uw welzijn!

maandag 17 maart 2014 | 0 Reacties


  • 17 maart 2014- 
  •  Hollands Kroon -  Windmolens en Verkiezingen.

    Uw woongenot en gezondheid zijn belangrijke zaken voor u als inwoner van Hollands Kroon bij de verkiezingen. Zaken, waar u dagelijks mee van doen hebt, zijn  zeer belangrijk  bij de keuze op welke partij u gaat stemmen.
    Veel inwoners hebben in onze gemeente overlast van windmolens. Hier iets aan veranderen voor deze inwoners is onlangs nog afgewezen door VVD, CDA, CU en D66. Deze partijen kiezen niet voor het welzijn voor de inwoners en het is te verwachten dat zij zelfs voor nieuwe plannen om windmolens te plaatsen zullen stemmen.  Stem op de partij die duidelijk over windmolens is en voor uw welzijn.

    Standpunten: D66, LADA, PvdA, CDA, Senioren HK, Progressief HK, Groen Links, VVD en ChristenUnie. 

    D66 - TEGEN 

    Vanwege de grote weerstand is D66 geen voorstander van meer windenergie op het land van Hollands Kroon. D66 Hollands Kroon maakt hierbij nadrukkelijk een uitzondering voor het Windplan Wieringermeer. De inwoners van de Wieringermeer moeten wel worden gecompenseerd voor de nadelige (milieu)effecten ervan. Dat kan volgens D66 door een verlaging van de woz-waardering van de huizen in de Wieringermeer en/of het laten meedelen in de opbrengst van de opgestelde windmolens. D66 Hollands Kroon verwacht van de gemeente een concreet initiatief hiertoe. 

    LADA - TEGEN 

    Windmolenbeleid algemeen is een onderdeel van energiebeleid algemeen. Windenergie heeft als nadeel dat er geen opslag mogelijk is. Door die afhankelijkheid bespaar je niet op gas- of kolencentrales. Andere nadelen: overlast, horizonvervuiling en de hoge kostprijs. Windmolenbeleid Hollands Kroon: met de aantallen nu is de grens wel bereikt en zijn er in de afgelopen jaren ook planologische fouten gemaakt.
    Hollands Kroon moet inventariseren waar die fouten zijn ontstaan. Met burgers moeten afspraken gemaakt worden hoe die zaken kunnen worden opgelost. Variaties zijn denkbaar: schadeloos stellen, omwonenden laten participeren in de winsten, tijdelijk stil zetten van de molens bij een foute windrichting, saneren, slopen of gezamenlijk met burgers optrekken als hogere overheden bevoegd zijn om maatregelen te nemen.
    Bij nieuwe aanvragen: eerst saneringslijst aanpakken en niet opnieuw de oude fouten opnieuw maken. Bestaande geluidsnormen blijken niet te voldoen of berekeningen kloppen niet. De gemeente zal dit bij provincie en rijk aan de orde moeten stellen. 

    PvdA - VOOR

    PvdA heeft niets in haar verkiezingsprogramma staan over windmolens. Op ons verzoek (2x) om een standpunt heeft zij niet gereageerd.
    Uit gegevens uit ons archief blijkt: de 4 grote overlastgevende windmolens in Anna Paulowna zijn geplaatst door volle medewerking van oud-PvdA-wethouder Fijko van der Laan. De PvdA heeft nimmer laten blijken voor de belangen van de omwonenden te kiezen en tegen windmolens dicht bij woningen te zijn.

     CDA - VOOR 

    Voor het Windplan Wieringermeer
    Voor wat betreft de overige delen van de gemeente Hollands Kroon geldt eveneens dat wordt gestreefd naar het vervangen van solitaire windmolens door molens in lijnopstellingen en geen uitbreiding van solitaire windmolens. Opschaling van solitaire windmolens kan alleen wanneer geen overlast voor de omgeving mag worden verwacht en ook hierbij moet worden gestimuleerd omwonenden mee te laten participeren. Het participeren zou er dan daadwerkelijk toe moeten leiden dat omwonenden ook mee profiteren.

    Progressief Hollands Kroon - TEGEN

    Het standpunt van PHK over windenergie (WE) is in de loop van de tijd behoorlijk veranderd; van positief toen met kleine turbines duurzame energie werd opgewekt via kritisch toen de solitaire Lagerweij 18/80 turbines werden opgeschaald naar 750 - 800 kW turbines tot afwijzend nu megaturbines het landschap en het leefomgeving onevenredig verstoren.
    De kosten van WE staan niet in verhouding tot de opbrengsten waarbij subsidieregelingen waarvan de gelden door de belastingbetaler worden opgebracht, vooral de grootinvesteerders bevoordelen en de energieproducenten onvoldoende anticiperen op de decentrale opwekking van stroom. Tegen de achtergrond van de manipulaties rond het Windplan Wieringermeer betekent dit vooruitzicht dat elke eis op het gebied van de landschapskwaliteit zal vervallen. Om die reden is nu reeds een veto gerechtvaardigd.

    De overlast komt voort uit de normstelling t.a.v. windturbines waarbij piekwaarden worden weggestreept tegen stilstand.Metingen van geluidsoverlast zijn moeilijk omdat geluid uit een breed frequentiegebied bestaat waarin elke frequentie zijn eigen kenmerken heeft.
    Alle inspanningen op het gebied van milieu worden echter zinloos als geweigerd wordt de geluidsoverlast te meten. De milieudienst (RUD) zal hierin het voortouw moeten nemen, zodat deze organisatie die ook met belastinggeld wordt bekostigd het belang van de burger gaat dienen en niet slechts als schaamlap voor het overheidshandelen functioneert.

    Groen Links - TEGEN/VOOR

    Geluidsoverlast door bedrijven en windmolens wordt tegengegaan
    Hollands Kroon stimuleert het plaatsen van windmolens op plekken waar omwonenden er geen overlast van ondervinden. Vanzelfsprekend worden omwonenden van meet af aan bij deze initiatieven betrokken. GroenLinks-lijsttrekker Jan Eichhorn is tegen de realisatie van het Windpark Wieringermeer. "Begrijp me goed, ik ben voor duurzame energie. Maar ruim honderd van die grote windturbines in de Wieringermeer, daar zet ik grote vraagtekens bij. Zulke turbines moet je niet op het land zetten. Daar is geen draagvlak voor en daar hebben zoveel mensen last van. Bovendien zijn er veel betere alternatieven, ook in onze gemeente. Denk aan het benutten van de getijden of aan zonnepanelen.

    Seniorenpartij - TEGEN 

    Het is de SHK de afgelopen jaren duidelijk geworden dat windmolens op het land veel overlast veroorzaken voor de leefbaarheid en het welzijn voor de inwoners in de nabije omgeving van de windmolens. SHK is daarom tegen het plaatsen van windmolens op het land en geeft de voorkeur aan windmolens op zee. Echter blijkt dat de windmolenparken op zee een kostbare aangelegenheid is. Om die reden geeft SHK de voorkeur aan zonne-energie.

    VVD - VOOR 

    De VVD is warm voorstander van duurzame energie, mits die op een economisch rendabele manier wordt gewonnen en toegepast. Subsidiëring van energiewinning is in beginsel ongewenst. De VVD is voor herstructurering van de windenergie in haar gemeente. De realisatie van nieuwe windturbines en de opschaling van bestaande ligt gevoelig. Vanuit het perspectief van duurzaamheid hanteert de VVD een positieve grondhouding. Wel zal kritisch gekeken worden naar omgevingsfactoren. Bestaande windmolenparken die willen herstructureren willen wij hierbij ondersteunen. Nieuwe lijn opstellingen als gevolg van herstructurering van solitaire molens moeten worden onderzocht.

    ChristenUnie - VOOR

    De ChristenUnie pleit voor uitbreiding van de (test) opstellingen voor biomassavergassing / biomassavergisting, zonne-energie, getijdecentrales, aardwarmte en windenergie.

     Redactie JAS

    0 Reacties voor "Verkiezingen: Windmolens? Stem voor uw welzijn!"

    Wat vindt u van dit nieuws?

    Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

    Nieuwsbrief

    Populair nieuws

    Tag Cloud

    Recent Nieuws