Ambtenaar volgens regels

vrijdag 21 maart 2014 | 0 Reacties


  • 21 maart 2014
  •  - Wieringermeer - Wetgeving aangepast om herhaling te hoge windmolen te voorkomen

     Michiel Snik [email protected] 

    Er is niets misgegaan met de procedure bij de bouw van megawindmolen De Ambtenaar op de grens van de Wieringermeer bij Medemblik.

    Dat meldt Gedeputeerde Staten naar aanleiding van vragen van de PvdA en PVV.

    De beide partijen stelden vragen naar aanleiding van berichten in de media waaruit bleek dat de bijna 200 meter hoge turbine volgens toenmalig wethouder Kees List van Hollands Kroon helemaal niet gebouwd had mogen worden.

    Volgens List is een truc toegepast, door de alleenstaande windmolen te behandelen alsof het een grootschalig windpark was. Uit de antwoorden op de vragen bij de provincie blijkt dat er volgens Gedeputeerde Staten niets is misgegaan.

    Bestemmingsplan

    Volgens GS paste de vergunning-aanvraag in het bestemmingsplan van 1996, de milieuregels en de bouwregelgeving. De regels in dat bestemmingsplan waren voor alleenstaande windmolens gelijk aan die van parken. In het bestemmingsplan was ook geen beperking van de bouwhoogte opgenomen. Dit was overigens niet uitzonderlijk omdat er in die tijd volgens de provincie nog helemaal geen molens van deze hoogte waren gerealiseerd. Ook de provincie hanteerde toen nog geen maxima hier voor.

    Omdat de bouwaanvraag paste in het bestemmingsplan van de toenmalige gemeente Wieringermeer speelde de provincie ook geen enkele rol bij de bouw van de molen, aldus GS.

    De bouwaanvraag is door de gemeente gepubliceerd in de Wieringermeerbode, maar die advertentie is toen niet in Medemblik op de deurmat gevallen. Tegen de bouwaanvraag is geen bezwaar gemaakt, zo constateert het college in een reactie op de vragen.

    Met name vanuit Medemblik is later boos gereageerd omdat zij van mening waren dat hun buurgemeente hen beter had moeten informeren zodat de Medemblikkers wel bezwaar hadden kunnen maken. Veel mensen in deze historische stad vinden het uitzicht op de enorm molen verschrikkelijk.

    In het nieuwe bestemmingsplan is nu overigens wel een maximale ashoogte vastgesteld op 120 meter. Dat moet de kans op herhaling van de bouw van een dergelijke enorme molen voorkomen, aldus de provincie.

    Omwonenden van de Ambtenaren klagen over geluidsoverlast. Volgens GS voldoet de windturbine echter aan de normen voor geluidsbelasting, maar kan er toch sprake zijn van overlast.

    Om de kans daarop in de toekomst bij nieuwe windmolens te verkleinen wordt in de stuurgroep windpark Wieringermeer ingezet op een beperking van de bouwhoogte en ruimere afstand tot woningen, zo belooft Gedeputeerde Staten in een reactie op de statenvragen.


    NHD

    0 Reacties voor "Ambtenaar volgens regels"

    Wat vindt u van dit nieuws?

    Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

    Nieuwsbrief

    Populair nieuws

    Tag Cloud

    Recent Nieuws