Tweede NLVOW conferentie

woensdag 30 april 2014 | 0 Reacties


  •  30 april 2014
  •  - Op 20 juni 2014 organiseert de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW haar tweede conferentie,....

    ook weer in de Jaarbeurs te Utrecht en ook weer in de middag van 12.30 tot 18.00 uur.


    Het thema van die conferentie is: “Windenergie: wie betaalt de rekening?” De conferentie is bedoeld voor beleidsmakers en beslissers uit overheid en bedrijfsleven, maar eenieder met interesse voor het onderwerp is zeer welkom.

    Toegang voor NLVOW leden: € 35 - voor niet-leden: € 100.

    De NLVOW komt op voor de belangen van omwonenden van windturbines en windparken. Dat doet zij door te pleiten voor een betere bescherming van omwonenden voor de schade en overlast die zij ondervinden van die parken en turbines. Dat doet zij ook door lokale actiegroepen te ondersteunen met informatie, maar de NLVOW wil zelf nu juist geen actiegroep zijn.

    De NLVOW als zodanig is dan ook neutraal in de discussie over nut en noodzaak van windenergie.

    Kosten windenergie 

    De laatste tijd worden er steeds vaker en steeds indringender vragen gesteld bij de kosten van windenergie, zowel op land als op zee. Die kosten zijn niet alleen van belang voor de samenleving als geheel, maar juist ook voor omwonenden. Niet alleen betalen die omwonenden - net als alle andere burgers - mee aan de subsidies voor windenergie, maar zij betalen ook nog eens op een geheel andere wijze mee: door waardevermindering van hun huizen, door overlast vanwege geluid en slagschaduw en door aantasting van het landschap in de omgeving. En soms door slaap- en gezondheidsproblemen.

    Windenergie op land is goedkoper dan windenergie op zee en dus kiezen Haagse beleidsmakers en beslissers voor windenergie op land. De NLVOW wil zichtbaar maken dat één van de redenen daarvoor is dat kosten zonder passende compensatie worden afgewenteld op omwonenden. Waarom is er wel een vaste regeling voor compensatie (of zelfs uitkoop) van omwonenden bij de aanleg van een snelweg en niet bij de aanleg van een windpark? Terwijl onder de geldende normen de geluidshinder van windturbines vele malen groter mag zijn dan van een snelweg!

    De NLVOW wil het in de conferentie niet laten bij analyse en problematisering, maar wil ook concreet aangeven wat er gedaan moet worden. Belangrijk element daarbij is de door het Energieakkoord Duurzame Groei geëiste gedragscode voor de windsector. Hoe zou die code er uit moeten zien vanuit de optiek van omwonenden? En ander element is dat de NLVOW zal aangeven welke actie(s) zij wil gaan ondernemen om te bereiken dat niet alleen de windindustrie, maar ook omwonenden aan tafel zitten als er gepraat wordt over windenergie en windenergiebeleid.

    Als U zich via [email protected] opgeeft als belangstellende, houden wij u op de hoogte van de verdere uitwerking van het programma. Zie ook: www.nlvow.nl.

    NLVOW

    0 Reacties voor "Tweede NLVOW conferentie"

    Wat vindt u van dit nieuws?

    Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

    Nieuwsbrief

    Populair nieuws

    Tag Cloud

    Recent Nieuws