'Ambtenaar door regels geglipt'

dinsdag 11 februari 2014 | 0 Reacties


  • 11 februari 2014
  •  - Wieringermeer -  Hoe kon solitaire turbine 'windpark' worden? 

    Mike Deutekom [email protected]

    Politieke partijen in de gemeenteraad van Hollands Kroon en Provinciale Staten roeren zich nadat De Volkskrant zaterdag een verhaal publiceerde over de megawindturbine De Ambtenaar in de Wieringermeer. De bijna 200 meter hoge turbine had volgens toenmalig wethouder en huidig VVD-raadslid Kees List helemaal niet gebouwd mogen worden. Volgens List is er een truc toegepast door de alleenstaande windmolen te behandelen alsof het een grootschalig windpark was. List zegt in de krant: „Ze hebben een hiaat in het bestemmingsplan gevonden en dat vervolgens stil gehouden. Zo ging het voor mijn tijd in het gemeentebestuur: de vorige wethouder was een CDA'er en de burgemeester ook. Zij wilden die fout niet repareren, terwijl dat wel had gekund. Als iemand maar eerlijk en tijdig had gezegd dat er plannen waren voor zo'n hoge molen. Eigenlijk had die nooit gebouwd mogen worden."

    „De plannen hadden aan de gemeenteraad en aan de provincie voorgelegd moeten worden", zegt List verder. „Maar toen ik de papieren onder ogen kreeg, was het een gelopen koers. Dat is voor mijn tijd gebeurd, onder de ogen van de toenmalige wethouder en burgemeester, beiden van het CDA."

    In de raad van Hollands Kroon willen GroenLinks en Lada nu van het college van B en W weten wat er bij de gemeente bekend is over de 'truc' die zou zijn uitgevoerd bij de bouw van De Ambtenaar. Ook worden er vragen gesteld over de rol van John Dekker Advies en Ondersteuning, het bedrijf dat destijds in opdracht van de gemeente werkte als projectleider en nu is ingehuurd om het Windpark Wieringermeer van de grond te krijgen. GroenLinks wil weten of er sprake is van 'vermeende (schijn van) belangenverstrengeling'. Lada wil van het college weten of De Ambtenaar onterecht de status van windpark heeft, of daarmee sprake is van een onterecht afgegeven vergunning en of de molen er dan dus illegaal staat.

    De PvdA in Provinciale Staten vraagt Gedeputeerde Staten of zij het eens zijn met List dat De Ambtenaar eigenlijk niet gebouwd had mogen worden. Daarnaast wil zij weten of het vandaag nog steeds mogelijk is om de 'truc' te herhalen. Verder stelt de Statenfractie vragen over de rol van die de provincie destijds had bij het goedkeuren van de molen, terwijl strijdig zou zijn met het bestemmingsplan.

    NHD

    0 Reacties voor "'Ambtenaar door regels geglipt'"

    Wat vindt u van dit nieuws?

    Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

    Nieuwsbrief

    Populair nieuws

    Tag Cloud

    Recent Nieuws