Windmolens bij kust zijn goedkoper

woensdag 29 januari 2014 | 0 Reacties


  • 28 januari 2014 - 
  • Zandvoort -  Minister Kamp van economische zaken heeft aan de Tweede Kamer verklapt dat het bouwen van windmolens dichter bij de kust daadwerkelijk goedkoper is dan verder op zee.

    Dimitri Walbeek 

    Dat doet hij in antwoorden op vragen van Kamerleden. Officieel is deze veronderstelling nog onderwerp van onderzoek.

    De PVV stelde de vragen na een artikel in deze krant. Daarin bepleit Albert Korper uit Zandvoort dat de minister verkeerd rekent als hij uitgaat van veertig procent minder kosten wanneer hij op 5,5 kilometer van het strand laat bouwen.

    Kamp noemt het onjuist dat het veertig procent goedkoper is om dichterbij parken neer te zetten. De windmolenindustrie heeft zich bij het afsluiten van het Energieakkoord vastgelegd op een kostenreductie van veertig procent. Dat is iets anders. Kamp: „Het is onjuist dat wordt verondersteld dat deze veertig procent geheel gerealiseerd moeten worden door het bouwen binnen 12 mijl."

    Uit de eerste uitkomsten van een kosten-batenanalyse blijkt dat het dichter bij het land bouwen goedkoper is. Hoeveel de besparing is, kan Kamp niet zeggen. Een verlies aan werkgelegenheid in Zandvoort is al aangekondigd in rapporten van het ministerie van Kamp. Een verlies van 15.000 banen in de toeristische sector is berekend door onder andere Korper van Bewonersplatform Leefbare Kust. De windmolens kunnen effect hebben op het toerisme, meldt ook Kamp. Het genoemde getal kan hij niet bevestigen.

    „Graag merk ik op dat de effecten gebaseerd zijn op vragen over de bereidheid de kust te bezoeken bij plaatsing van windmolens. Zoals het rapport zelf ook stelt, zal in de praktijk doorgaans een (veel) kleiner percentage mensen het voorgenomen gedrag daadwerkelijk vertonen." Hij wijst er nog even op dat in het onderzoek gekeken wordt naar de effecten op nationaal niveau en 'niet alleen naar regionale effecten'. De kritiek op de komst van honderden windmolens op zee neemt steeds meer toe.

    Afgelopen zaterdag publiceerden de PvdA-prominenten Willem Vermeend en Rick van der Ploeg een opiniestuk in de Telegraaf waarin zij pleiten om de windmolens niet te bouwen. Met achttien miljard subsidie zijn die volgens hen veel te duur, niet efficiënt, horizonvervuiling en nauwelijks bijdragend aan een beter klimaat. Zonneenergie en energiebesparing bij huishoudens zijn veel effectiever, aldus Vermeend en Van der Ploeg.

    NHD

    0 Reacties voor "Windmolens bij kust zijn goedkoper"

    Wat vindt u van dit nieuws?

    Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

    Nieuwsbrief

    Populair nieuws

    Tag Cloud

    Recent Nieuws