Investering PGGM in windpark maakt Mexicanen woedend

donderdag 3 januari 2013 | 0 Reacties


2 januari 2013

 SAN DIONISIO - Pensioenfonds PGGM heeft geInvesteerd in een prestigieus windmolenpark in het Zuid-Mexicaanse Oaxaca.
Dit tot woede van de lokale bevolking, die wil dat het project wordt stopgezet.

Isaul Celaya leidt een groep inwoners van San Dionisio del Mar, eon dorp aan de Pacifische kust. Ze zijn woedend over de aanleg van een groot windmolenpark (een investering van een miljard euro), waar het Nederlandse pensioenfonds een belangrijke investeerder in is. Het park, Marena Rendvables, moet met 132 generatoren het grootste in zijn soort LatijnsAmerika worden en stroom gaan leveren aan de Mexicaanse takken van Coca-Cola en Heineken. PGGM heeft een belang van 34 procent. Veel bewoners van San Dionisio stellen echter dat het windmolenpark de visserij in het gebied bedreigt. „De trillingen van de generatoren destabiliseren het ecosysteem. Dat zorgt voor vissterfte", zegt Celaya. Daarbij zegt hij dat ze nooit voldoende zijn geinformeerd over het project, toen ze in 2004 een contract tekenden. „Eerst zouden het veertig molens worden, nu al 130." Ook zou er geen verplicht referendum zijn gehouden over de aanleg.

Marena belooft jaarlijks 1,3 procent van de omzet in de lokale gemeenschap te steken, maar volgens de activisten komt dat bij corrupte lokale politici te recht. Boze activisten blokkeerden al de toegang tot het gebied waar het park komt.

 Marena Renovables ontkent de aantijgingen. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er geen echte negatieve effecten zijn op de visserij, zegt woordvoerder Edith Avila. Verhalen over intimidatte en bedreigingen doet ze af als onzin. PGGM is pas vorig jaar in het project gestapt. „Er zijn adviseurs ingehuurd die lokaal uitgebreid onderzoek gedaan hebben naar milieu- en sociale factoren", aldus woordvoerder Ellen Habermehl. „De risico's leken destijds beheersbaar." De bouw moet nu worden opgeschort tot de lokale problemen zijn opgelost.

 NHD

0 Reacties voor "Investering PGGM in windpark maakt Mexicanen woedend "

Wat vindt u van dit nieuws?

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

Nieuwsbrief

Populair nieuws

Tag Cloud

Recent Nieuws