Windturbines en planschade

vrijdag 14 december 2012 | 0 Reacties




Door de bouw van windturbines in de directe omgeving kan waardevermindering van de woning of onroerende zaak ontstaan.

Meer informatie over de mogelijkheden voor het indienen van Planschade? 

http://planschadeclaimen.nl/

http://www.langhoutwiarda.nl/

http://www.katuinjuristen.nl

In de Wet Ruimtelijke Ordening is een wettelijk recht opgenomen, waarbij iemand die door een besluit waardevermindering van zijn onroerende zaak schade lijdt of zal lijden een aanvraag om een tegemoetkoming in de schade kan aanvragen, voor zover de schade redelijkerwijs niet voor zijn rekening behoort te blijven of anderszins niet is verzekerd.

Vaak is een wijziging van een bestemmingsplan noodzakelijk of wordt er medewerking verleend aan een omgevingsvergunning, waarbij wordt afgeweken van het bestemmingsplan. Dit is een grond om een aanvraag om schadevergoeding in te dienen.

Er moet een aanzienlijk aantal hobbels worden genomen voordat kan worden beoordeeld of iemand recht heeft op een tegemoetkoming in de schade. In de eerste plaats moet er sprake zijn van een planologische verslechtering. Dit is het geval wanneer een bestemmingsplan de bouw van een windturbine mogelijk maakt, welke bouw voorheen niet mogelijk was. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de “oude” planologische situatie en de “nieuwe”. Indien deze vraag bevestigend kan worden beantwoord dan moet worden beoordeeld of er sprake is van schade in de vorm van waardevermindering van de woning.

Indien er sprake is van schade dan is het de vraag of de schade op het moment van de koop van de woning al voor u voorzienbaar was, bijvoorbeeld dat er al beleid door de gemeente of provincie was vastgesteld waarin bepaalde toekomstige ontwikkelingen worden aangegeven.

Ook dient dan nog de vraag te worden beantwoord of de schade binnen het normale maatschappelijke risico behoort. Lag de bouw van de windturbine in de lijn van de verwachtingen, gelet op de structuur van de omgeving. Indien de schade voor rekening van de gemeente komt dan wordt nog een aftrek van minimaal 2% van de waarde van de woning plaats op basis van de waarde voorafgaand aan de planologische wijziging.

Bij windturbines zijn de volgende schadefactoren van belang: geluid, slagschaduw, lichtschittering, vermindering uitzicht en omgevingsverslechtering. 


0 Reacties voor "Windturbines en planschade"

Wat vindt u van dit nieuws?

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

Nieuwsbrief

Populair nieuws

Tag Cloud

Recent Nieuws