'Noord-Holland mager met aandeel turbines'

zondag 16 december 2012 | 0 Reacties


ALKMAAR - De Nederlandse Wind Energie Associatie is teleurgesteld over het eindaanbod van de provincie Noord-Holland voor de landelijke verdeling van windmolens in Nederland. 


DOOR ED DEKKER 

Directeur Ton Hirdes noemt het aanbod 'mager'. In 2020 moet 16 procent van de benodigde energie duurzaam worden opgewekt. Nu is dat tussen de 4 en 5 procent. Voor 16 procent is een totaal vermogen nodig van 6000 megawatt. De provincies hebben nieuwe afspraken gemaakt over de verdeling van windmolens. Ze komen nog 300 MW te kort. Noord-Holland wil 580 MW leveren, zo is gisteren bekend geworden.

Deze hoeveelheid was al genoemd in eerdere onderhandelingen. Andere provincies reageerden toen ontstemd over het aandeel van Noord-Holland. Vooral Friesland en Groningen vonden dat toen te weinig. Toch heeft Noord-Holland haar bijdrage niet verruimd. Merkwaardig. Eerder deze week meldden Gedeputeerde Staten sommige plannen voor extra windmolens toch toe te staan.

Dit voorjaar bepaalde GS overal nieuwe grote windmolens te weigeren, behalve in de Wieringermeer. Dit verbod zette veel kwaad bloed. Plannenmakers dreigden met enorme schadeclaims. GS heeft nu de deur op een kier gezet voor oudere plannen. Hierdoor kan in 2020 het vermogen misschien uitkomen boven 580 MW.

Toch is deze mogelijke verruiming niet opgenomen in het eindbod aan de elf andere provincies. Woordvoerder Frans Nederstigt: „De verruiming is nog maar een voorstel. Provinciale Staten beslissen er maandag over. Het is bovendien niet zeker of plannen echt worden uitgevoerd."

Het aanbod van alle provincies is nog niet offideel bekend. Ton Hirdes verwacht deze uitkornst: Flevoland 1370 MW, Groningen 850, Zuid-Holland 720, Zeeland 600, Noord-Holland 580, Friesland 525, Brabant 420, Drenthe 280, Gelderland 150, Overijssel 8o, Utrecht 80 en Limburg 50.

Totaal is dat 5700 MW, 300 te weinig wat het Rijk, eist. Hirdes verwacht dat het Rijk provincies extra windmolens oplegt. Onduidelijk is nog welke dat zijn. Over Noord-Holland zegt hij: „Eerder ging deze provincie uit van 1030 MW. Van een van de meest windrijke provincies mag je meer verwachten. Er is in Noord-Holland ook ruimte voor meer."

NHD

0 Reacties voor "'Noord-Holland mager met aandeel turbines'"

Wat vindt u van dit nieuws?

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

Nieuwsbrief

Populair nieuws

Tag Cloud

Recent Nieuws