'Sterke groei aantal windparken nodig'

vrijdag 9 november 2012 | 0 Reacties



Het kabinet-Rutte 2 stelt jaarlijks 2,4 miljard extra beschikbaar voor de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie.

DOOR ROEL VAN LEEUWEN

PETTEN

Er zullen meer windparken moeten komen op zee, dan nu is voorzien. Dat stelt onderzoeksinstituut ECN in Petten. Het kabinet-Rutte 2 stelt jaarlijks 2,4 miljard extra beschikbaar voor de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie. Volgens ECN zou dat toereikend kunnen zijn om de ambitieuze doelstellingen te halen.

Jarenlang hobbelde Nederland er een beetje achteraan als het ging om de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie. Maar de huidige inspanningen van het kabinet om te komen tot 16 procent hernieuwbare energie in 2020 wordt door ECN omschreven als 'zeer ambitieus',

4 procent

Nederland maakte — mede door de aanwezige gasvoorraad — lang weinig aanstalten om echt te verduurzamen. in 2011 was het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik ruim 4 procent. Maar de nieuwe doelstelling ligt zelfs hoger dan de afspraken die Nederland in Europees verband heeft gemaakt.

Er zijn voor alle lidstaten van de Europese Unie doelen gesteld zodat de EU als geheel in 2020 een aandeel van 20 procent hernieuwbare energie bereikt. Nederland heeft zich gecommitteerd aan een doelstelling van 14 procent. Met het beschikbaar stellen van 2,4 miljard extra per jaar zou de nieuwe doelstelling van het kabinet van 16 procent kunnen worden bereikt, denkt ECN, maar dan zijn volgens onderzoeksinstituut alle grote tcchnieken op het gebied van windenergie, zonne-energie en energie uit biomassa nodig.

Windprojecten

Vooral bij windprojecten op zee zal een sterkere groei nodig zijn dan is voorzien bij het beleid van het vorige kabinet. Naast de 3000 Megawatt aan bestaande plannen (met vergunning), zullen ook nieuwe, projecten ontwikkeld moeten worden.

Als het kabinet de ambitieuze doelstelling in 2020 daadwerkelijk wit halen, dan zullen Rutte en de zijnen haast moeten maken. Want de voorbereidingstijd voor windparken op zee bedraagt ten minste vijf jaar. De overheid zal dus al binnen een jaar of twee financiele verplichtingen moeten aangaan met marktpartijen. Verder zullen de windparken tijdige aangesloten moeten zijn op het elektriciteitsnet.

Biornassa

Ook de meestook van biomassa in kolencentrales zal een belangrijke bijdrage moeten leveren om aan de 16 procent te komen, aldus ECN.

Volgens ECN zijn er nog wel enkele mogelijke belemmeringen die ertoe kunnen leiden dat de 16 procent niet gehaald wordt, ondanks financiele ondersteuning van het Rijk. Het ruimtelijke ordeningsbeleid voor windenergie en de economische positie van de glastuinbouvv, kunnen zorgen voor vertraging.

NHD

0 Reacties voor " 'Sterke groei aantal windparken nodig'"

Wat vindt u van dit nieuws?

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

Nieuwsbrief

Populair nieuws

Tag Cloud

Recent Nieuws