'Meepraten over molens'

woensdag 9 april 2014 | 0 Reacties


  •  9 april 2014- 
  •  Hollands Kroon - Wieringerwerf - Omgevingsraad * 20 deelnemers 

     Marten Visser

    Voor het nieuwe Windpark Wieringermeer wordt vanavond een Omgevingsraad opgericht. Zo kunnen omwonenden en belangenverenigingen meepraten over het windpark.

    In de raad komen vijf directe buren van het windmolenpark en vijftien mensen van organisaties als milieuclubs, dorpsraden en ondernemersverenigingen.

    Tegenstanders 

    Ook de groep 'Geen windturbines in de Wieringermeer' is gevraagd voor de omgevingsraad. „We willen ook nadrukkelijk de tegenstanders er in hebben", zegt Duco van Dijk van énergiebedrijf Nuon, dat het park met onder meer Hollands Kroon, ECN en Windcollectief Wieringermeer wil realiseren.

    Het overlegorgaan gaat zelfstandig functioneren, met een onafhankelijk voorzitter. Van Dijk: „Het wordt dus geen orgaan van Nuon. We willen op deze manier de dialoog met de omgeving vorm geven." De invloed van de Omgevingsraad kent zijn grenzen: de raad kan bij voorbeeld niet besluiten dat de circa honderd windmolens er niet moeten komen. „Dat besluit is genomen", zegt Van Dijk. „We zitten midden in de vergunningenprocedure. Mensen die het er niet mee eens zijn kunnen dat via de reguliere inspraak- en bezwarenprocedures kenbaar maken." In de Omgevingsraad worden concrete zaken besproken. Hoe kunnen omwonenden bij voorbeeld het beste financieel profiteren van de molens.

    Maatwerk

    Van Dijk: „We bieden verschillende opties. In die Omgevingsraad kan besproken worden wat de mensen het liefste willen. In heel specifieke gevallen zouden we ook kunnen kijken of we via maatwerk iets kunnen doen aan eventuele hinder die mensen ondervinden van die molens." Een officiële juridische status heeft de raad niet, zegt Ariane Volz van Nuon. „Maar wij vinden het heel belangrijk om de mensen uit de regio er bij te betrekken."

    Han Lammers van 'Geen windturbines in de Wieringermeer' houdt een slag om de arm. „We hebben ons inderdaad aangemeld voor de oprichtingsavond. Je moet altijd gaan praten. Maar of het ook echt tot deelname leidt? Als alles al vastligt heeft praten weinig zin meer. Dan kan het best zijn dat we alsnog afhaken."

    NHD

    0 Reacties voor "'Meepraten over molens'"

    Wat vindt u van dit nieuws?

    Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

    Nieuwsbrief

    Populair nieuws

    Tag Cloud

    Recent Nieuws