Windmolens: CDA en VVD Hollands Kroon denken alleen aan de vrienden en zichzelf.

donderdag 18 juli 2013 | 0 Reacties


Hollands Kroon - Raadsfracties CDA en VVD hebben geen boodschap aan de inwoners, die enorme overlast hebben van windmolens, maar denken alleen aan zichzelf en de windmolenvrienden/boeren.


Kapitalist/windmoleneigenaar, agrariër, voormalig VVD wethouder Wieringermeer en nu VVD raadslid en woordvoerder over het onderwerp windmolens in HK; mijn naam is Cees List! Hè, voorzitter!

In de raadsvergadering van 27 juni 2013 werd onder punt 28 behandeld de 'Motie vreemd aan de orde van de dag M 2013'; dit was een motie van de PvdA (van der Laan) om maatwerk te gaan betrachten voor een tweetal windmolens in de Oostpolder; omwonenden hebben na opschaling enorme hinder en overlast van die dingen en hebben middels inspreken in de raad verzocht om maatregelen. Alvorens over de motie gestemd werd, namen een aantal raadsleden het woord:

1.0. CDA – raadslid Vriend. 
Nu, het moge duidelijk zijn wiens vriend deze Vriend is; in elk geval niet van de overlast ondervindende bewoners in De Oostpolder. Vriend bazelde wat over de ver weg gelegen NO-Polder, het is hier geen stilte- gebied en over de precedent werking die ervan uit zou gaan. Dit alles kon niet volgens Vriend en hij voorzag de dreiging van juridische procedures van windmoleneigenaren. Kortom, de bewoners in de Oostpolder kunnen mooi aan het touwtje blijven bungelen omdat Vriend bang is voor juridische procedures in andere gebieden in deze gemeente waar de motie overigens in het geheel niet over ging. Navrant is overigens dat de problemen in de Oostpolder ontstaan zijn NA opschaling van de voorheen veel lagere en kleinere molens terwijl bovendien van de provincie uit al in 2011 gesteld is alleenstaande molens NIET op te schalen en zo mogelijk na afschrijving te verwijderen en/of op te nemen in een windmolenpark.

Ter onderbouwing van de klachten van de bewoners in de Oostpolder wijzen wij op het trieste geval Kerkweg 45; de bewoners hadden al voor het jaar 2000 geklaagd, hebben geen gehoor gevonden en zijn afgescheept door de toenmalige wethouder van Anna Paulowna Loes de Zeeuw (VVD) en de Milieudienst en hebben daarna een geluidsdichte (slaap)kamer getimmerd, toen is de man overleden en uiteindelijk, na jaren te koop gestaan te hebben, is het huis in 2012 door de weduwe verkocht voor een prijs van rond de €200.000 onder de vraagprijs.

2.0. Christen Unie - De Groot. 
De gelijkenis dat een kameel gemakkelijker door het oog van de naald gaat dan dat een rijke het Koninkrijk der Hemelen binnentreedt mag dan niet voor de Groot gelden; kennelijk zal dit wel gaan gelden voor zijn vriendjes. Heel belangrijk vond hij de bouwleges voor de molens (JAS: Welke molens; komen er dan nog meer bij?) en de OZB die die krengen opbrengen. Hij voorzag een investering van tussen de €400.000.000 en €600.000.000. Grappig van die investeringen is dat nagenoeg niets in HK terecht kan komen, om dat molenbouw en installatie ervan specialistenwerk is, zoals alles tegenwoordig: de molens worden in Duitsland gemaakt, de landwegen, het transport, het betonstorten, het hijswerk van de kranen en het onderhoud wordt door specialistische firma’s ver buiten HK gedaan.

Overigens worden die molens niet door investeerders betaald maar door de burgers in Nederland; door de zware subsidiering en garantiestelling kan eenvoudigweg niet gesproken worden van investeren omdat daar altijd risico aan vast zit, maar meer van een 'het nemen van een wettelijk geregeld voorschot' wat niet terug betaald hoeft te worden maar dat wel op kosten van de belastingbetaler is. Het is maar dat U het weet meneer de Groot.

3.0. VVD – List. 
Wederom doet List zijn naam eer aan; hij lijkt de gevoelige jongen te spelen en leidt op bewogen esoterische wijze zijn betoog in met woorden als: Mensen die hinder of last van iets ondervinden hebben de sympathie van de omgeving etc. etc., maar al snel vallen er scheuren in zijn versleten schaapskleren af en komt de wolf te voorschijn:
3.1. Hij zegt dat het college gesteld heeft dat de motie niet uit te voeren is; en laat het er dan ook maar zo bij. Hij vraagt voor het gemak maar niet om het waarom.
3.2. Keesje zelf voorziet vooral juridische problematiek; zijn argument is dat de juridische epistels zo moeilijk geschreven zijn dat het niet kan (hij bedoelt dat het onuitvoerbaar is aan de voorwaarden te voldoen).

Daar heeft JAS begrip voor; akoestiek, ultrageluid en geluidsgolven laten zich nu eenmaal niet in juridische termen vatten. Het is de tragiek en stormachtig toenemend gebrek aan B-niveau in dit land dat men denkt dat de natuurkunde in wetboeken gekluisterd kan worden. Niets is minder waar; hoewel bijvoorbeeld menig catastrofe natuurkundig makkelijker dan geluid te definieren valt, zal een catastrofe ook als het vastgelegd wordt in zo’n geestdodend wetsparagraafje, ook niet juridisch beheerst kunnen worden ook al zijn de gevolgen ervan er niet minder om. En voor de duidelijkheid: Geluidsgedrag is volkomen onvoorspelbaar en daartoe is maar een technisch/juridische oplossing mogelijk: Houdt de grenzen vaag en dus heel ver weg van de behuizing. 

Wij redeneren dus net anders dan Keesje; volgens Keesje is het probleem juridisch niet op te lossen dus laat hij het maar zo; JAS stelt dat op grond van de onvoorspelbaarheid van het gedrag van geluid en de onmogelijke, met de natuurkunde en volksgezondheid vloekende moeilijke juridische vastlegging ervan moeten de verwekkers van de herrie ver weg van de behuizing; het is juridisch toch niet vast te leggen?!

3.3. Keesje (alias Kapita) voorziet door acceptatie van maatwerk voor windmolens problemen met de landbouw. Die schijnt heel veel herrie te maken in de Oostpolder, Keesje zelf moet daarvan op de hoogte zijn maar tot op heden heeft niemand daarover geklaagd. Hoe serieus is deze man eigenlijk? Toen het Wieringer randmeer afgeblazen werd in het raadhuis van Hippolytushoef in september 2010 verklaarde Kapita (toen nog Keesje) verdrietig te worden als die 2000 huizen, met al die directeuren die vanuit heel Noord-Holland in die huizen zouden gaan wonen, niet gebouwd gingen worden. Hij was toen voorstander landbouwgrond voor een randmeer en plek voor 2000 huizen op te offeren voor een onzinnig plan! En dat in een tijd dat wij allen landbouwgrond hard nodig hebben en wellicht nog harder nodig zullen gaan krijgen.
3.4. Het vierde argument van Kapita List is de planschade; welke planschade – het gaat hier toch over de Oostpolder? Tragi-komisch die man. Planschade volgens Kapita List is pas erg als windmoleneigenaars hun plannen niet door kunnen zetten. Als mensen 30 jaar in een polder wonen en een onverlaat zet zo’n ding neer en mensen ondervinden overlast en hinder dan wordt er niet over planschade gerept? Kijkt U nog maar eens wat gebeurd is op Kerkweg 45, punt 1.0. Overigens dachten wij dat planschade altijd voor risico van de initiatiefnemers was en niet voor de gemeente; initiatiefnemers van een project moeten dus gaan procederen tegen de inwoners in de polder. Zou het eventueel juridisch toch anders liggen dan komen er toch genoeg opbrengsten uit die windmolens om de gemeente die huizen op te laten kopen? HK is toch al een kei in procederen. Goedkoper lijkt het ons dat de projecten al de huizen opkopen; bij projecten van tussen de €400.000.000 en €600.000.000 zijn de kosten van een paar huizen peanut’s en dienen gewoon in de voorbereiding en planning opgenomen te zijn. Zo vangen de bewoners ook nog wat geld voor hun huis wat door plaatsing van windmolens toch al snel een 25% extra in waarde daalt. Hoezo pensioenvoorziening, meneer Kapita List? U zit wel goed met uw windmolentjes!
3.5. Het college geeft aan dat de motie onuitvoerbaar is; daar is List heel blij mee en zo blijft hij goede maatjes met Nawijn, hè voorzitter?!
3.6. Door de onuitvoerbaarheid vindt Kapita List dat de motie mensen valse hoop geeft; zoiets moet je niet willen en niet op de agenda zetten; hij vindt het eigenlijk heel erg dat het college dit toelaat en U dit deze mensen aandoet! Kortom, dezelfde valse janktirade als destijds onder punt 3.3. maar, nu gaat het plan wel door en wast List en passant zijn handen in onschuld (wordt goed begrepen door De Groot; Pontius Pilatus bij de veroordeling van Jezus) en schuift hiermede zijn verantwoordelijkheid af op het college.

De grootste leugenbak in dit gebeuren is evenwel niet List, deze man is slechts een profiterende stroman, maar de VVD zelf. Op basis van hun afwijzende opstelling jegens windmolens hebben zij mede zowel de landelijke, als de laatste gemeentelijke HK-herindeling verkiezingen gewonnen. Als er een partij is die zo flagrant liegt jegens de eigen uitgangspunten, en in dit geval over de windmolens, dan staat de VVD nummer EEN sinds WO2.

Overige sprekers waren niet interessant genoeg om te vermelden, zij het dat de motie opgebracht is door van der Laan (PvdA) maar als U weet dat de voormalige Greenpeace activist Samson nu PvdA fractieleider in de 2e kamer is dan zetten wij logischerwijs ook bij de PvdA onze vraagtekens.

De Van der Laan motie M 2013 werd verworpen met 13 tegen en 11 stemmen voor, met als tegenstemmers (politici die voor overlast zijn voor de burgers) de leugenaars van de VVD, het CDA (wie had anders verwacht), de CU.

 Gevolgen plaatsing/in stand houden overlastgevende windmolens: 

1. De burger betaalt deze “laat me niet lachen ínvestering” in de vorm van verhoogde belastingen door het     Rijk (extra energiebelasting in 2020: €1200/jaar, voorlopige windmolentoeslag voor ieder huishouden).

2. Uit deze belastinggelden worden investeringen en werkgelegenheid à la de DDR-methodiek geschapen die terechtkomen buiten HK.

3. Het ontstaan van werkgelegenheid voor de ambtenarij in HK en verhoogde belasting opbrengsten ((OZB?) en leges door de bouwvergunningen.

4. Hinder, overlast, waardoor gezondheidsproblemen ontstaan zijn voor de burger benevens een extra waardedaling van zijn huis van minimaal 25%.

5. En het meest droevig van alles: WINDENERGIE LEVERT NAUWELIJKS IETS OP.


Lees het rapport van de Groene rekenkamer – Windenergie in Nederland / Kosten en baten (juni 2013).





Rdactie JAS


0 Reacties voor "Windmolens: CDA en VVD Hollands Kroon denken alleen aan de vrienden en zichzelf."

Wat vindt u van dit nieuws?

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

Nieuwsbrief

Populair nieuws

Tag Cloud

Recent Nieuws