Milieudienst gaat vanaf 3 mei handhaven bij 'Grote Sloot 158' ?

zaterdag 20 april 2013 | 0 Reacties



Milieudienst gaat vanaf 3 mei handhaven bij 'Grote Sloot 158' ?

Datum: 
  • zaterdag 20 april 2013
  •  
  • in 
  • Categorie: 
  • Sint Maartensbrug -  Milieudienst antwoordt op vragen van Ina Vonk.


    _______________________________________________________________________


    Geachte mevrouw Vonk,
    In uw mails van 12 april jl stelt u een aantal vragen die betrekking hebben op de windturbine gelegen aan Grote Sloot 158 in Sint Maartensbrug.
    In deze mail zal ik ingaan op al uw vragen.
    Vraag 1.
    Wij hebben niet geverifieerd of de eigenaar van de windturbine inderdaad de stilstandvoorziening heeft geïnstalleerd overeenkomstig voorschrift 2.3 van de milieuvergunning.
    De reden hiervoor is dan na het van kracht worden van het gewijzigde Activiteitenbesluit de milieuvergunning van rechtswege is komen te vervallen. Hierdoor is ook voorschrift 2.3 van de milieuvergunning komen te vervallen, waardoor handhaving van dit voorschrift niet meer mogelijk is.
    De eigenaar van de windturbine heeft uit eigen beweging de (geluid)stilstandvoorziening per 1 april jl weer 
    weer laten aanbrengen en inregelen.
    Vraag 2.
    Zoals wij al vaker hebben aangegeven worden de instelling van de windturbine software matig aangebracht door de leverancier van de windturbine. Het is voor de eigenaar van de windturbine niet mogelijk naar eigen inzicht deze instellingen aan te passen.
    Het college van de gemeente Schagen heeft op 2 april jl besloten handhavend op te treden tegen de windturbine. Dit zoals bij u bekend vanwege de uitspraak van de rechtbank Alkmaar. De last onder dwangsom is op 18 april verzonden naar de eigenaar van de windturbine. In deze last onder dwangsom is een begunstigingstermijn opgenomen van 2 weken. Binnen deze twee weken moet de eigenaar van de windturbine maatregelen treffen om te voorkomen dat de geluidnorm zoals vastgelegd in voorschrift V6 van de milieuvergunning niet overschreden wordt.
    Na het verstrijken van deze begunstigingstermijn zal de Milieudienst controles uitvoeren om te kunnen bepalen of de windturbine voldoet aan voorschrift V6. Indien wordt vastgesteld dat de windturbine de geluidnorm overschrijdt zal de last verbeurd worden zoals opgenomen in de last onder dwangsom.
    Het heroverwegingsbesluit is u ook op 18 april jl. toegezonden.
    Vraag 3.
    Neen, dit is voor de Milieudienst niet mogelijk omdat, zoals al onder vraag 1 is aangegeven voorschrift 2.3 van rechtswege is komen te vervallen.
    De windturbine moet tot 31 december 2013, overeenkomstig de uitspraak van de rechtbank Alkmaar (overgangsrecht) voldoen aan de geluidnorm zoals vastgelegd in voorschrift V6 van de milieuvergunning.
    Dit kan betekenen, in afwijking van de milieuvergunning dat de windturbine bij bepaalde windsnelheden in de dagperiode stilgezet moet worden in plaats van de avond- of nachtperiode.
    Mogelijk kan de windturbine ook nog in een ander stand gezet worden waardoor de windturbine in het geheel niet meer stilgezet hoeft te worden en bij alle windsnelheden, zie voorschrift V6, voldoet aan de geluidnormen.
    Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de windturbine om zodanige maatregelen te treffen dat voldoen wordt aan voorschrift V6. De Milieudienst controleert slechts of voldaan wordt aan voorschrift V6.
    Vraag 4.
    Voor de windturbine is onderzoek gedaan naar optredende slagschaduw. Deze rapportage heb ik als bijlage toegevoegd bij deze mail.
    Uit dit onderzoek volgt dat ter voorkoming van slagschaduw er een automatische stilstandvoorziening aangebracht moet worden ter voorkoming van slagschaduw op woningen.
    Op pagina 6 van deze rapportage zijn in tabel 3-2, schaduwtijden, de perioden en tijden opgenomen waarbij de windturbine stilgezet moet worden ter voorkoming van slagschaduw. Dit geldt voor de woningen Grote Sloot 151, 156, 155-159 en 160.
    Wij hebben bij eerdere intensieve handhavingsacties vastgesteld dat deze automatisch stilstandvoorziening is aangebracht en in werking is gesteld overeenkomstig het slagschaduw onderzoek.
    Hierbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat uiteraard de windturbine ook daadwerkelijk moet worden stilgezet indien er slagschaduw kan optreden. Hiervoor is er ook een licht intensiteit meter aangebracht in de windturbine.
    Vraag 5.
    De voormalige gemeente Zijpe heeft eerder onderzoek gedaan naar eventuele, door u aangegeven scheefstand van de windturbine. Hierbij is vastgesteld dat er geen sprake is van scheefstand.
    Indien u van mening bent dat dit een onjuiste weergave is verzoek ik u dit middels een meeting en beoordeling van een deskundig bureau te laten vaststellen en ons hiervan de resultaten te overleggen.
    Vraag 6.
    Zowel de voormalige gemeente Zijpe als de gemeente Schagen informeren u zoveel mogelijk over de ontwikkelingen en besluiten aangaande de windturbine.
    Na de uitspraak van de rechtbank Alkmaar en het besluit van het college op 2 april jl heeft de wethouder u daarom ook, voordat de schriftelijke stukken naar u toegezonden zouden worden, uitgenodigd om een toelichting te geven op de uitspraak van de rechtbank Alkmaar en het besluit van het college. U heeft zelf besloten op beide uitnodigingen niet in te gaan.
    U heeft als enige een verzoek om handhaving en maatwerkvoorschrift ingediend bij de gemeente en nadat uw bezwaarschrift ongegrond is verklaard, beroep ingesteld bij de rechtbank Alkmaar.
    Om deze reden communiceren wij over de afhandeling van deze verzoeken uitsluitend rechtstreeks naar u. Omdat u de door u geformuleerde vragen aan de Milieudienst ook in cc heeft gestuurd naar overige belangstellenden, heb ik deze beantwoording ook rechtstreeks verstuurd naar deze 
    belangstellenden.
    Overigens heeft de wethouder na de uitspraak van de rechtbank Alkmaar en het besluit van het college op 2 april jl ook de leden van de Werkgroep Polder F uitgenodigd voor een gesprek. De leden van de werkgroep zijn niet ingegaan op deze uitnodiging.
    Tenslotte, de wethouder de heer S. Van der Veek is de portefeuillehouder Milieu van de gemeente Schagen. Omdat de heer Van der Veek zelf een windturbine exploiteert is binnen het college afgesproken dat de wethouder heer van der Veek, vanwege voorkoming van een mogelijke schijn van belangen verstrengeling, zaken die betrekking hebben op windturbines laat afhandelen door zijn plaatsvervanger.
    Omdat de heer Blonk plaatsvervanger is van de heer Van der Veek, heeft de heer Blonk deze zaak in behandeling genomen en u en de leden van de Werkgroep Polder F uitgenodigd voor een gesprek.

    Met vriendelijke groet,

    De heer F.G. Allard
    Afdelingshoofd Handhaving en Juridische Zaken
    Milieudienst Kop van Noord-Holland
     __________________________________________________________________________
     


    laten aanbrengen en inregelen.

    0 Reacties voor "Milieudienst gaat vanaf 3 mei handhaven bij 'Grote Sloot 158' ?"

    Wat vindt u van dit nieuws?

    Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

    Nieuwsbrief

    Populair nieuws

    Tag Cloud

    Recent Nieuws